Schimbările climatice

Schimbările climatice reprezintă cea mai mare provocare a generației noastre, cu consecințe grave de mediu, sociale și economice. Iar România nu face excepție.

Acordul de la Paris adoptat la COP 21 din decembrie 2015 a reprezentat un reper în procesul multilateral de schimbare a climei. Pentru prima dată, un acord obligatoriu a adus toate națiunile într-o cauză comună pentru a întreprinde eforturi ambițioase pentru a combate schimbările climatice și a se adapta la efectele acesteia. Scopul său este de a limita încălzirea globală la mult sub 2, de preferință la 1,5 grade Celsius, comparativ cu nivelurile preindustriale.

La Institutul ACUM, credem că accelerarea tranziției la energia verde ar trebui să fie în centrul angajamentului României de a aborda schimbările climatice, axat pe extinderea capacităților de energie regenerabilă pentru a înlocui combustibilii fosili și energia nucleară. România trebuie să acorde prioritate în special măsurilor de reducere a emisiilor în sectoarele transporturilor, agriculturii și industriilor mari consumatoare de energie (de exemplu, produse chimice, oțel, ciment), deoarece acestea sunt cei mai mari emițători. Trebuie să regândim complet modul în care producem și consumăm, concentrându-ne pe eficiența energetică și a resurselor produselor și proceselor de fabricație. Fondurile de cercetare și investițiile trebuie redirecționate de la combustibilii fosili către energie regenerabilă și conservare. Și toate aceste măsuri trebuie să fie cuplate de o tranziție justă care să împuternicească acele comunități și lucrători cel mai afectați de tranziția la o economie verde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *